عید پاک همراه با تعمید در پایان قرن 10 از بیزانس به روسیه آمد. از آن زمان به بعد، این جشن مسیحیان به طور گسترده، زیبا و جدی در سراسر روسیه برگزار می شود. پاسخا، یا رستاخیز روشن مسیح، اصلی ترین عید ارتدکس است. در روسیه، هم این روز و هم کل هفته بعد با نشاط و جشن سپری می شود. مردم روسیه غذاهای سنتی عید پاک مانند کیک، پنیر دلمه ای عید پاک، تخم مرغ رنگ شده را می پزند، می رقصند، روی تاب تاب می خوردند و برای تبریک گفتن به یکدیگر به دید و بازدید می پردازند.
در آستانه عید پاک در همه کلیساها همه شب ها مراسم شب زنده داری و صفوف صلیب در اطراف کلیسا برگزار می شود. در این زمان، شیرینی های سنتی جشن، کیک ها، که نماد بدن مسیح است، در همه خانه ها پخته می شود و مردم تخم مرغ رنگ می کنند. صبح، مردم به دید و بازدید می روند، به دوست هایشان تخم های رنگی می دهند، در حالی که می گویند: “مسیح زنده شد!”، “به راستی زنده شد!” این رسم سلام و تبریک، همراه با بغل و بوسه، “مسیحیت” نامیده می شود. تعطیلات عید پاک مسیحی هفت روز طول می کشد و هفته مقدس یا هفتم نامیده می شود.
عید پاک شامل یک روز غذای فراوان است. در این روز انواع غذا های خوشمزه بعد از روزه بزرگ روی میز گذاشته می شود. و در این میان، غذاهای آیینی مقام اول را دارند. و مهم تر از همه، کیک های عید پاک و تخم مرغ های رنگی هستند. تخم مرغ رنگی، که به طور سنتی با رنگ های قرمز و سایه های آن نقاشی می شد، از قرن دوازدهم به یک ویژگی واجب و نماد عید پاک مسیحی تبدیل شده است. بالای کیک با صلیب تزئین می شد و اعتقاد بر این است که اگر نان عید پاک موفق باشد، پس همه چیز در خانواده امن خواهد بود. هنگام خوردن، کیک نه به طول، بلکه به عرض برش خورده و روی آن را سالم نگه می دارند تا بقیه کیک را بپوشاند.
البته، طبق رسوم قدیمی روسیه در این روزهای عید پاک، هدایا برای فقرا و مستمندان، اقوام و افراد کاملاً ناآشنا در خانه ها، یتیم خانه ها، بیمارستان ها و زندان ها ارسال و توزیع می شود. غریبه های بیچاره نیز محروم نبودند. به هر حال، مردم گفتند که “از عید پاک تا معراج، مسیح با رسولان در زمین سرگردان است، و رحمت و مهربانی همه را تجربه می کند.”
عید پاک نه تنها یک مراسم مقدس الهی در کلیسا، بلکه همچنین یکی از جشن های مردمی است. پس از روزها روزه گرفتن و سرگرمی را ترک کردن، این جشن به طور گسترده ای برگزار می شد که همراه با رقص، بازی و آهنگ بود. عید پاک در روسیه از 3 تا 7 روز و در برخی مناطق حتی قبل از ترینیتی جشن گرفته می شد.
یک سرگرمی مورد علاقه برای عید پاک غلت دادن تخم مرغ یا “چرخ دستی” بود. هر منطقه قوانین بازی خاص خود را دارد. به عنوان مثال، در منطقه Pskov، یک بازیکن تخم مرغ رنگی را از روی یک تخته چوبی متمایل یا یک تپه غیر شیب دار می غلتاند و سعی می کند با آن تخم های دیگر را زمین بزند. اگر شرکت کننده به هدف برسد، سپس تخم مرغ زده شده را برای خود گرفته و بازی را ادامه می دهد. اگر کسی تخم مرغ خود را از دست بدهد، نفر بعدی وارد بازی می شود و تخم مرغ غلت خورده باقی ماند. اغلب آن ها از تخم مرغ های چوبی رنگ آمیزی شده استفاده می کردند، بعضی اوقات مجموعه های کامل این تخم مرغ ها مخصوصاً برای این سرگرمی ساخته می شدند. هنوز هم در برخی مناطق این بازی انجام می شود.
همچنین در عید پاک آن ها چرخ فلک ها و تاب های بزرگ قرار می دهند. اعتقاد بر این بود که برداشت آینده به نوسان آن ها بستگی دارد. به همین دلیل است که آن ها اغلب از عید پاک تا تثلیث، فقط در طول رشد فعال گندم، تاب می خورند. همچنین این اعتقاد وجود داشت که تاب برای یافتن سریع تر زن یا شوهر کمک می کند. از جمله محبوب ترین سرگرمی های دیگر “در عقاب”، “در پرتاب” بود. بیشتر اوقات برای پول بازی می شد. بازی این گونه بود که یکی از شرکت کنندگان سکه ای را می اندازد و وقتی روی زمین افتاد، نفر دوم باید بدون اینکه ببیند به کدام طرف افتاد، حدس بزند.
قبل از انقلاب روسیه، آهنگ های عید پاک نسل به نسل منتقل می شد. با روی کار آمدن قدرت اتحاد جماهیر شوروی در خانواده ها، این سنت تقریباً از بین رفت، اما گروه های فولکلور اغلب آن ها را می شناختند و می خواندند. شعار اصلی عید پاک، تروپاریون “مسیح از مرگ برگشته است” در طول مراسم کلیسا اجرا می شد. در بعضی مناطق، کلماتی از جانب خود به متن شرعی تروپاریون اضافه شدند. آن ها از خدا برای زندگی خود سلامتی، سعادت، و چیز های خوب می خواهند. چنین آواز هایی در منطقه Bezhetsk در منطقه Tver خوانده می شدند.
در منطقه پسکوف، دختران در اولین روز عید پاک آواز می خواندند و در مزرعه قزاق یامینسکی در منطقه ولگوگراد بعداً جشن های گسترده ای آغاز می شد. در اولین یکشنبه پس از عید پاک (کراسنایا گورکا)، و در تثلیث به پایان رسید. به طور معمول بعد از ظهر جشن در اینجا آغاز می شود. قزاق ها در دو طرف مخالف مزرعه دور هم جمع می شوند، میز هایی می گذاشتند و آواز هایی را می خواندند.
با پایان روز بزرگ، منع رقص نیز برداشته شد. رقص های گرد بخشی جدایی ناپذیر از جشن های عید پاک بود که منجر به ترانه های خاص شد. در روستای استروپیتسی، منطقه کورسک، آن ها ساز های محلی روسی می زنند، رقص های گرد خاص از دو نوع دایره ای و طولی اجرا می کردند و شادی می کردند. محافل مانند یک اجرای تئاتر بود. رقصنده ها آهنگ های داستانی می خواندند و نقش های مختلفی را در آن ها بازی می کردند. مخازن طولی بر اساس یک جریان کار می کردند. این رقص ها فقط یک بار در سال و در کراسنایا گورکا اجرا می شدند.
در منطقه بریانسک به رقص های گرد کاراگود می گفتند. در دو روز اول جشن عید پاک، آن ها به صورت ویژه ای اجرا می شدند: در آن ها مردانی شرکت کردند که به عنوان بزرگ تر تجدید حیات شدند. برای انجام این کار، آن ها لباس های قدیمی را می پوشند، موهای خود را بهم می ریزند و صورت خود را به گل آغشته می کنند. “بزرگان” در داخل کاراگودا ایستاده و می رقصیدند، در حالی که دختران و زنان “به سمت آهنگ” در اطراف آن ها می رفتند. امروزه Karagodas را می توان در تعطیلات روستا و مدارس مشاهده کرد. سنت رقص گرد به نسل جدید منتقل می شود.
در جشن عید پاک در روستا های منطقه بلگورود، آن ها یک رقص را با عبور انجام دادند. این رقص بر اساس همان رقص گرد بود، اما با یک رقص ضربدری تکمیل شد، که در آن چندین نفر با پاشنه خود دو یا سه ریتم مختلف را ضرب می کردند و روی زمین پایکوبی می کردند، مثل اینکه از یکدیگر عبور می کنند. در حال حاضر، این رقص توسط گروه های محلی در جشنواره ها و جشن های روستایی اجرا می شود.
وعده غذایی صبحگاهی پس از روزه داری سخت، قسمت مهمی از جشن عید پاک بود. در روز های عادی، مردم نان چاودار، سبزیجات و غلات می خوردند و برای تعطیلات کیک های شیرین را از آرد سفید می پختند. برای عید پاک مردم پنیر دلمه تهیه می کردند و تخم مرغ آب پز سرو می کردند. این ظروف در حین انجام مراسم در معبد مقدس شده و به خانه آورده می شد.
اعتقاد بر این بود که تخم مرغ های متبرک شده در معبد دارای خواص معجزه آسا و شفا بخشی ویژه ای هستند. در طول وعده غذایی، پدر خانواده تخم مرغ اول را پوست می کند، آن را برش زده و یک قطعه را بین هر یک از اعضای خانواده توزیع می کند. در طول هفته عید پاک، تخم مرغ به اقوام، همسایگان و آشنایان هدیه داده می شد، از مهمانان پذیرایی می شد و به گدایان توزیع خیرات داده می شد.
اساساً سفره عید پاک در روسیه از منطقه ای به منطقه دیگر تفاوت زیادی ندارد. کیک عید پاک، تخم مرغ، پای و غذا های گوشتی روی آن قرار داده می شود. اما در بعضی جا ها، غذای عید پاک بسیار غیرمعمول است. به عنوان مثال، در تاتارستان، در میان کوکمور اودمورت، فرنی غاز به عنوان غذای اصلی در نظر گرفته می شود. علاوه بر این، زنان صبح ها کیک های بدون مخمر، یک املت پخته شده در اجاق گاز و گلوله های کوچک خمیر تند شیرینی پزی می پختند، در یک تابه سرخ می کردند و سپس با روغن می خوردند.
اختلافات در جشن عید پاک در این منطقه با این واقعیت تطبیق می یابد که تعطیلات مسیحیان همزمان با تعطیلات محلی، Akashka است. این نماد آغاز بهار و سال کشاورزی است. طبق آیین آکاشکا، اعضای خانواده قبل از غذا دعا می خوانند، آوازهای مخصوص آشامیدن می خوانند، با اقوام دیدار می کنند و به طور نمادین یک مزرعه می کارند. امروز این تعطیلات نه برای یک هفته، مانند قبل، بلکه برای یک یا دو روز برگزار می شود.
یک هفته کامل پس از عید پاک، در بسیاری از روستاها مردم در حیاط خانه ها قدم می زدند و تعطیلات را به صاحبانشان تبریک می گفتند. “گشت زن ها”، به اصطلاح کسانی که خانه به خانه می رفتند، آهنگ های مخصوص را می خواندند. اعتقاد بر این بود که چنین بازدیدی شانس و سعادت را به ارمغان می آورد و رسم بود که برای آن با خوراکی یا پول تشکر می کردند. در منطقه پسکوف، صاحبان خانه ها تخم مرغ های رنگی، سوسیس خانگی، بیکن، پای، کره، پنیر و عسل به بازدید کننده ها هدیه می دادند. در بعضی از روستا ها، فقط زنانبه بازدید می رفتند، در بعضی دیگر فقط مردان.
در منطقه كوستروما، اولین یكشنبه بعد از عید پاک، آن ها در حیاط تازه عروس ها قدم می زنند. این آیین “Vyunets” نامیده می شد. صبح بچه ها با همسران از پشت پنجره ها خانم خانه را صدا می زدند و ترانه “پسر جوان” را می خواندند. پسران و دختران می آمدند تا در میانه روز، و بزرگسالان بعد از ظهر، از تازه ازدواج کرده ها بازدید کنند. ویونیشنیکی ابتدا در ایوان آواز می خوانند، سپس آن ها را به خانه دعوت می کنند و سر میز پذیرایی می کنند.
کوکمور اودمورت ها نیز رسماً یادآور آیین های بای پس سنتی روسیه بودند. دختران و پسران جوان، سوار بر اسب های تزئین شده جشن، به هر حیاط می رفتند و با خواندن صدای “Uray!” برای صاحبان آن ها، آن ها را به خیابان صدا می کردند. بعداً همه در یک جا می نشستند و میهمانان با یک وعده غذای جشن پذیرایی شدند.
مسیحیان سرار دنیا از هر مذهب و با هر اعتقاداتی دارای یک سری اعیاد و مناسبت های مذهبی خاص هستند که برای همه آن ها مهم، عزیز و قابل جشن گرفتن است. روسیه به عنوان کشوری با جمعیت اکثراً مسیحی این اعیاد را به طور رسمی در تقویم تعطیلات خود ذکر کرده و مردم این روز ها را جشن می گیرند، حتی اگر مسیحی نباشند. عید پاک یکی از با شکوه ترین و قدیمی ترین اعیادی است که در روسیه جشن گرفته می شود و درست مانند هر کشور دیگری با ادغام فرهنگ و رسوم مردم و این جشن های زیبای مذهبی، فرهنگ و سنت های زیبایی به وجود آمده است. امیدوام از مطالعه این مطلب لذت برده باشید.