رودخانه ولگا آبراه اصلی غرب روسیه و طولانی ترین و پر آب ترین رودخانه قاره اروپا می باشد. این رود به قدری طولانی است که می توان گفت یازده شهر دیگر این کشور در مسیر آن قرار دارد. همچنین، این رود در روسیه یکی از نماد های ملی می باشد و به عنوان گهواره تاریخی دولت روسیه شناخته می شود. برخی از بزرگ ترین منابع آبی جهان در مسیر این رود قرار دارند و از آب این رود بهره مند می شوند. در نهایت، آب این رودخانه پس از طی مسیر طولانی خود به دریای خزر می ریزد. در این پست قصد داریم شما را بیشتر با این رودخانه و ارزش آن آشنا کنیم پس همراه ما باشید.
میزان بارش سالانه اسن رود از 25 اینچ (635 میلی متر) در شمال غربی، تا 12 اینچ در جنوب شرقی متغیر است. هم چنین، میزان تبخیر بارش از 20 اینچ در شمال غربی تا 8 اینچ در جنوب شرقی متغیر است. بدین ترتیب، آب و هوای حوضه ولگا به طور قابل توجهی از شمال به جنوب در حال تغییر است.
قسمت های بالایی و میانی رودخانه ولگا در اواخر ماه نوامبر(10 آبان ماه تا 9 آذر ماه) و قسمت پایین آن در دسامبر(10 آذر ماه تا 10 دی ماه) منجمد می شود. اما، یخ ها در آستاراخان در اواسط ماه مارس، و در کامیشین در ابتدای آوریل (12 فروردین تا 10 اردیبهشت) و هرجای دیگر در اواسط آوریل شروع به کم شدن می کنند. بدین ترتیب، ولگا به طور کلی حدود 200 روز در سال و در حدود 260 روز در نزدیکی آستاراخان بدون یخ است.
در نتیجه آب وهوای رودخانه ولگا به شرح زیر می باشد:
برای مطالعه بیشتر:
ولگا توسط آبراه ولگا-بالتیک به دریای بالتیک متصل می شود که به نوبه خود توسط دریای سفید-کانال بالتیک به دریای سفید (از طریق دریاچه Onega) می پیوندد و تا رودخانه مسکو به راهش ادامه دهد، و از این رو توسط کانال مسکو و با کانال کشتی ولگا-دون به دریای آزوف می رسد. بنابراین، رودخانه ولگا تقریباً با کل سیستم آبراهه شرقی اروپا ادغام شده است.
این رودخانه عظیم با انشعابات فرعی که شامل: رود های کاما، اوکا، تلوگا و سورا می باشد، حدود 35/1 میلیون کیلومتر مربع از فضای کشور روسیه را به خود اختصاص داده است و هم چنین، جایی برای زندگی بسیاری از پرندگان مانند: پلیکان و فلامینگو ها است.
رشته ای از سد ها و مخازن عظیم الجثه (شامل نیروگاه های برق آبی و قفل های ناوبری) اکنون در ولگا و شاخه اصلی آن (رودخانه كاما) قرار دارد. قطعاً وجود این نیروگاه های عظیم می تواند در اقتصاد این کشور بسیار مؤثر باشد. در ادامه به معرفی برخی از این نیروگاه ها نیز خواهیم پرداخت.
سد ها و مخازن موجود در رودخانه ولگا و کاما به شرح زیر می باشد:
در مجموع هشت ایستگاه برق آبی در ولگا و سه ایستگاه برق در کاما وجود دارد که در مجموع دارای ظرفیت تولید نصب شده حدود 11 میلیون کیلووات نیرو هستند.
برای مطالعه بیشتر در مورد مناطق آزاد تجاری و اقتصادی در روسیه می توانید به پست مربوطه مراجعه کنید.
بندر های اصلی ولگا شامل:
حدود 2000 مایل از ولگا قابل رفت و آمد با کشتی است. این رودخانه از لحاظ موقعیت جفرافیایی و کشتی رانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا، بیش از 70 انشعاب قابل کشتیرانی آن بیش از نیمی از حمل و نقل داخلی شوروی و تقریبا نیمی از مسافرانی را که از آبراه های داخلی شوروی استفاده می کنند، حمل می کند. هم چنین، مصالح ساختمانی و مواد اولیه را که حدود 80 درصد از کل بار را تشکیل می دهند را حمل می کند. محموله های دیگر شامل نفت و فرآورده های نفتی، زغال سنگ، مواد غذایی، نمک، تراکتور و ماشین آلات کشاورزی، اتومبیل است؛ همچنین دستگاه های شیمیایی و کود ها نیز در بنادر بزرگ این رودخانه حمل و نقل می شود.
اگرچه توسعه گسترده رودخانه ولگا سهم عمده ای در بهترشدن اقتصاد شوروی داشته است. اما، عواقب زیست محیطی نامطلوبی نیز به همراه داشته است. در ادامه به توضیح مختصری در این باره می پردازیم.
هر ساله با بالا آمدن سطح آب رودخانه ولگا، ماهی های ساکن در دریای خزر برای تخم ریزی به سمت دلتای رودخانه (شهر آستاراخان نیز در آنجا می باشد) حرکت می کنند و در حوضچه های طبیعی اطراف آن تخم ریزی می کنند. سپس، بچه ماهی ها قبل از این که آب رودخانه کاهش پیدا کند و ارتباط حوضچه ها با آب رودخانه ولگا قطع شود، خود را در مسیر رودخانه ولگا قرار می دهند و برای ادامه حیات خود به سمت آب های دریای خزر حرکت می کنند. این چرخه طبیعی باعث حفظ گونه های دریای خزر می شود.
اما، متاسفانه ساخت سد ها و مخازن در محدوه این رودخانه، دسترسی برخی گونه های ماهی (مانند: ماهیان خاویاری بلوگا و ماهی سفید (بلوریبیتسا) را که در رودخانه ولگا و جریان های دیگر تخم ریزی می کنند و در نهایت در آب های دریای خزر زندگی می کنند) را به دریای خزر مسدود یا به شدت محدود کرده است. بدین ترتیب این آبراهه عظیم زیستگاه 70 گونه ماهی بومی رودخانه را به طور اساسی تغییر داده است.
در نهایت، این تغییرات همراه با آلودگی توسط پساب های صنعتی و شهری و رواناب های کشاورزی منجر به زوال عمده شیلات نیز شده است.
هم چنین، از دست دادن آب به دلیل توقیف و تبخیر و با انحراف (عمدتا برای آبیاری) باعث کاهش تخلیه دهانه ولگا در مقایسه با شرایط طبیعی شده است و این از سال 1930 به کاهش تقریباً مداوم سطح دریای خزر منجر شده است. با این حال، چندین سال است که تلاش های فشرده ای برای کاهش این تأثیرات ساخته دست بشر در جریان است. به عنوان مثال، حدود سه پنجم ماهیان خاویاری خزراکنون به جای تخم ریزی طبیعی، مصنوعی پرورش می یابند. سازمان حفاظت از محیط زیست روسیه در تلاش است تا این مشکلات را حل کرده یا تا حدود مناسبی کاهش دهد.
امیدواریم این پست به شما اطلاعات کافی در مورد رودحانه ولگا داده باشد.
منبع: www.britannica.com