ترکیه یک کشور اوراسیایی است که بین دو کشور ایران و اروپا قرار دارد. پهناوری کشور ترکیه ۷۸۳٬۵۶۲ کیلومتر مربع است. ترکیه با قرار گرفتن در یکی از مهم ترین مناطق جهان، از موقعیت جغرافیایی راهبردی خوبی بهرمند است. آب و هوای ترکیه کاملا متراکم و جلگه ای است و به علت طبیعت متنوع و چشم اندازهای طبیعی هر ساله گردشگران زیادی به آنجا سفر می کنند. جاذبه های گردشگری ترکیه بسیارند که ما در این مقاله به تعدادی از مکان های دیدنی ترکیه اشاره می کنیم.
در زبان ترکی پاموکاله به معنای قصر پنبه ای است. این منطقه دیدنی در جنوب غربی ترکیه در شهر دنیزلی قرار دارد. شهر دنیزلی به چشمه های آب گرم معروف است. در این شهر 17 چشمه آب گرم قرار دارد، دمای این چشمه ها بین 95 تا 212 درجه فارنهایت متغییر است.
سنگ آهک های متخلل در آب روان و همچنین ته نشین شدن املاح موجود در آب باعث شده که تمام این منطقه ظاهری به شکل پنبه پیدا کند. گردشگرانی که به این شهر سفر می کنند بر این باور اند که آب روان این چشمه ها برای درمان بسیاری از بیماری ها مفید اند.
شهر دنیزلی علاوه بر چشمه های پلکانی پاموکاله جاذبه های گردشگری دیگری نیز دارد از جمله معبد اپولو، موزه هیراپولیس، کوه هوناز و …
مسجد سلطان احمد یا مسجد آبی در شهر زیبای استانبول قرار دارد. در ساختار این مسجد از کاشی های آبی رنگ استفاده شده است به همین منظور نام این مسجد را مسجد آبی گذاشته اند. تاریخچه ساخت این مسجد به زمان سلطان احمد اول بر می گردد که این پادشاه در قرن 17 زمانی که تنها 19 سال داشت تصمیم گرفت مسجدی برای عبادت مسلمانان بسازد.
معماری این مسجد توسط آقا محمد معمار مشهور ترک انجام شد. ساخت این بنا 7 سال به طول انجامید. یکی از ویژگی های مهم مسجد این است که حتی از فاصله دور هم قابل رویت است. یک سال پس از ساخت مسجد سلطان احمد در سن ۲۷ سالگی درگذشت که پیکر او و همسرش نیز در این مسجد دفن شده است.
مسجد ایاصوفیه در قسمت اروپایی ترکیه در منطقه توریستی سلطان احمد واقع شده است. درنزدیکی این بنا دیگر جاذبه های گردشگری استانبول نظیر کاخ توپکاپی و همچنین مراکز تجاری و هتل ها قرار دارند. قدمت این مسجد به 1500 سال پیش بر می گردد که به دستور کنستانتین دوم امپراطور بیزانس در سال 360 میلادی ساخته شد.
معماری این مسجد به گونه ای است که طاق ها و ستون ها با هم هماهنگ اند، این نوع معماری جلوه زیبا و خاصی به مسجد می دهد. ارتفاع گنبد های این مسجد حدودا 55 متر از سطح زمین است. این بنا 82 متر طول،73 متر عرض و 55 متر ارتفاع دارد. در قسمت انتهایی گنبد های این مسجد 40 پنجره قرار گرفته است که نور خورشید از آن عبور می کند و به داخل مسجد منعکس می شوند.
اولودنیز به معنای دریای مرده است و به مرداب مرده شهرت پیدا کرده است. این ساحل زیبا در جنوب غربی ترکیه در شهر موغله قرار دارد که یکی از سواحل دریای مدیترانه است. در نزدیکی این تالاب خلیج شنی وجود دارد. معروفیت ساحل اولودنیز به این دلیل است که آب دریا از رنگ های خاصی تشکیل شده است و با سایر سواحل متمایز است این رنگ خاص متمایل به رنگ آبی فیروزه ای می باشد که یکی از جاذبه های توریستی این منطقه نیز به شمار می رود و به یکی از زیبا ترین مناطق برای عکاسی تبدیل شده است و همچنین به دلیل وجود مرداب آبی در این ساحل هر گونه ساخت و ساز در این منطقه ممنوع است.
یکی دیگر از دلایل معروفیت اولودنیز به خاطر وجود چشم انداز پانورامیک و نیز ارتفاع کوه ببدر برای پاراگلایدر سواریست. اولودنیز بخاطر آب و هوای خوب و منظره های تماشایی هرساله گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را به سوی خود جذب می کند.
یکی دیگر از جاذبه های گردشگری ترکیه شهر ساحلی بدروم است که جز یکی از سواحل دریای اژه است. این شهر به دلیل قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی مناسب دارای آب و هوای مدیترانه ای است. بدروم در تابستان آب و هوای گرم و در زمستان از آب و هوای معتدلی برخوردار است.
شهر بدروم یک شهر تاریخی به شمار می رود و این شهر را با نام باستانی هالیکارناسوس می شناسند. این شهر باستانی از لحاظ داشتن ثروت بسیار غنی است. این شهر با بهره مندی از سواحل شنی و فروشگاه ها و رستوران های لوکس و جذاب خود هر ساله گردشگران زیادی را جذب کرده است. شهر بدروم جاذبه های گردشگری بسیاری مانند قلعه بدروم، موزه دریایی بدروم، آرامگاه هالیکارناسوس، دروازه میندوس و … دارد.
یکی از زیبا ترین جاذبه های گردشگری ترکیه کتابخانه سلسوس است که بالغ بر 12000 کتیبه در آنجا وجود دارد. این کتابخانه در شهر ازمیر ترکیه قرار دارد و به عنوان سومین کتابخانه معروف جهان شناخته شده است. معماری این کتابخانه توسط جولیوس سلسوس (فرماندار رومی آسیای صغیر در قرن 2) انجام شده است. مجسمه هایی که در کتابخانه سلسوس قرار دارند نماد 4 فضیلت مهم: اندیشه، دانش،شجاعت وعقل هستند.
در سال 262 میلادی بر اثر زلزله قسمت داخلی کتابخانه کاملا نابود شد اما طولی نکشید که مجددا باستان شناسان ترکیه آن را مرمت کردند. آثارباستانی باقی مانده در این شهر از نظر تاریخی جایگاه ویژه و ارزشمندی دارند.