در این مقاله قصد داریم تا در رابطه با تولید و صادرات ترکیه مطابی را با شما به اشتراک بگذاریم، تا در صورت سفر و یا اقامت در این کشور آشنایی کامل با بخش تولید و صادرات ترکیه داشته باشید.
در حال حاضر ترکیه با درآمد ملی بالغ بر 295 میلیارد دلار، رده شانزدهم اقتصاد را در دنیا به خود اختصاص داده است.
طی گزارش سازمان همکاری اقتصادی اروپا، در سال 2001 با درآمدی حدود 145 میلیارد دلار در رده بیستم قرار داشته، که این نشان دهنده پیشرفت صعودی این کشور در زمینه اقتصاد است.
رشد اقتصادی کشور ترکیه به دلیل اتخاذ سیاست کاهش ارزش لیره در مقابل دلار توسط دولت آن بوده است که 23% رشد در سال 2004 نسبت به سال 2003 داشته است.
در سال 2005 کشور ترکیه با تولیدات انبوهی که در زمینه کشاورزی داشته، رتبه هفتم جهان را به خود اختصاص داد که در سال 2006 برای 11.2% مردم زمینه ی اشتغال را فراهم آورد.
اگر بخواهیم گریزی به بخش خصوصی اقتصاد این کشور بزنیم، باید گفت که تاثیر بسزایی در بخش ارتباطات، بانکداری و حمل و نقل دارد.
به لحاظ ارتباطات، کشور ترکیه از سال 2004 به بعد، پیشرفت چشمگیری داشته است.
می توان گفت در میان کشور های اروپایی، تنها سه کشور از VDSL بهره می برند که یکی از آن ها کشور ترکیه است، ترکیه در سال 2008 مجهز به اینترنت VDSL با سرعتی برابر 32 مگابایت بر ثانیه بود.
طی گزارش های اعلام شده، این کشور در سال 2005 به ترتیب دارای 36، 19و 12 میلیون خط تلفن همراه، تلفن ثابت و همچنین کاربر اینترنت بوده است.
در سال 1999 حمل و نقل این کشور، از طریق 382.397 کیلومتر جاده، 118 فرودگاه، 1.200 کیلومتر راه آبی و 8.682 کیلومتر خط راه آن انجام می شده است.
ترکیه از نظر تولیدات صنعتی، جزء یکی از 40 کشور برتر در سال 2005 قرار گرفت، که 94% از صادرات، 19% از اشتغال و 29% از تولیدات داخلی را از آن خود کرد.
می توان گفت به ترتیب، نساجی، پالایش نفت، صنایع غذایی، صنایع شیمیایی، صنایع فولاد و ذوب آهن و ماشین سازی از بزرگترین صنعت های این کشور محسوب می شود که در صدر آن ها صنعت نساجی با آماری برابر با 16.3% قرار دارد.
عمده ترین صادرات این کشور در زمینه های صنایع نساجی، صنایع خودروسازی، صنایع فولاد و ذوب آهن، لوازم خانگی، صنایع شیمیایی و داروسازی و ماشین سازی می باشد.
از پر رونق ترین قسمت های اقتصاد ترکیه می توان به گردشگری اشاره کرد که به سرعت هم رشد می کند.
از توریستی ترین شهر های ترکیه می توان از استانبول، موغلا و آنتالیا نام برد که استانبول به دلیل آثار باستانی و دو شهر دیگر به جهت سواحل توریستی شگفت انگیز، گردشگران زیادی را به خود جذب می کند به طوری که در سال 2007 در آمدی نزدیک به 18.5 میلیارد از این طریق کسب کرده است.
طبق آمار های موجود توسط سازمان TUI آلمان 11 هتل از 100 هتل برتر در دنیا، متعلق به این کشور است.
طبق گزارشات ارائه شده، تولیدات کشاورزی ترکیه رتبه هفتم در جهان را کسب کرده است، همچنین رتبه مابقی محصولات این کشور به شرح زیر در جهان رتبه بندی شده است:
رتبه | محصول |
اول | فندق- انجیر- زردآلو- گیلاس |
دوم | نخود |
سوم | خیار- سیب زمینی- بادمجان- فلفل سبز- پسته- عدس |
چهارم | پیاز- زیتون |
پنجم | چغندر قند |
ششم | تنباکو- سیب- چای |
هفتم | جو- کتان |
هشتم | بادام |
دهم | گندم- چاودار- گریپ فروت |
یازدهم | لیمو |
در سال 1930 کشور ترکیه بانک مرکزی خود را راه اندازی و شعباتی را نیز در فرانکفورت، نیویورک، زوریخ و لندن تاسیس نمود.
تاریخچه فعالیت ترکیه در زمینه بورس به سال 1866 در زمان عثمانی ها بر می گردد که بورس دارالسعادت توسط آن ها بنیان نهاده شد.
همچنین بورس معملات اوراق بهادار و طلا به ترتیب در سال های 1985 و 1995 شروع به فعالیت نمودند.
در سال 2007 میلادی، 22 شرکت پیمانکاری در ترکیه به عنوان بهترین شرکت های مهندسی عمران شناخته شدند که در این بخش نیز کشور ترکیه رتبه چهارم را به خود اختصاص داد.
همچنین می توان گفت که ترکیه در صنعت پیمان کاری به شدت فعال است.